gress ikon-100px

Hva er sedum?

Vakkert, lett og enkelt å vedlikeholde

Produktet blir solgt av Bjerketvedt Ferdigplen A/S men fakturert kunder av firmaet Nordre Engelstad.


Nordre Engelstad eies av Bjørnar Bjerketvedt. Nordre Engelstad selger også produktet i egen regi og har dessuten lager av produktet i Austadveien 98 i Siljan.


Sedum solgt av Bjerketvedt Ferdigplen og Nordre Engelstad utføres i et samarbeid med Bærum Ferdigplen(Gressenteret). Bærum Ferdigplen får Sedum fra Europas største produsent av Sedum, firmaet Sempergreen i Nederland.


Det vil være mulig for kunder å hente Sedum på gården Nordre Engelstad i Siljan (etter avtale). Vi vil også kunne levere på avtalt sted/adresse.

Ønsker du mer informasjon om hvor du kan få bestilt Sedum?

Hus med Sedum på taket

Hva er sedum?

Sedum er en stor slekt med blomstrende planter i familien Crassulaceae, hvorav medlemmer ofte er kjent som Bergknapp.

Slekten er blitt beskrevet å inneholde opptil 600 arter, deretter redusert til 400–500. De er bladfruktsyrer som hovedsakelig finnes på den nordlige halvkule, men strekker seg inn på den sørlige halvkule i Afrika og Sør-Amerika. Plantene varierer fra årlige og krypende urter til busker. Plantene har vannlagringsblader. Blomstene har vanligvis fem kronblad, sjelden fire eller seks. Det er vanligvis dobbelt så mange stamenser som kronblader.

 

Ulike arter som tidligere ble klassifisert som Sedum, er nå i de adskilte slektene Hylotelephium og Rhodiola. (ref. Wikipedia)

 

Mange av artene vokser ofte på tørre steder med små krav til jordsmonn, for eksempel i bergsprekker og på svaberg.

Ofte danner Sedum matter eller ”tepper”  av flatvoksende planter i 5-15 cm høyde. Blomstene er rosa, hvite eller gule.

Hvordan kan du bruke Sedum?

Sedum kan blant annet brukes til ulendte naturtomter og til å legge på tak isteden for vanlig torv.

 

Et hus eller hyttetak bestående av sedum er den letteste typen av grønne tak du får på markedet i dag. Et tak med Sedum kalles ofte ekstensive tak. 

 

Fordelen ved å bruke sedum på tak er at plantene kan leve i et tynt substrat. Sedum mattene behøver derfor ikke være tykkere enn tre cm. Det tynne substratet gir vanskelige levekår for andre plantearter, noe som gjør at innslag av ugress blir redusert.

Mattene dyrkes på en fiberduk med påsveiset netting.

 

Les mer om Sedum i denne artikkelen:

Sempergreen Sedummix blanket Type N assortment_EN